luni, 16 martie 2009

Spre Cotroceni!

În ultima lună a acestui an, după primul mandat de cinci ani, vom alege preşedintele României. La ora actuală, în mod cert, există două curente de opinie: pro Băsescu şi anti Băsescu. Evident campaniile electorale vor fi construite exact pe aceste două idei. Cea pro Băsescu este simplă şi mizează pe electoratul portocaliu care admiră preşedintele jucător, pe Elena Udrea şi şpriţul de la Golden Blitz. De cealaltă parte, în schimb, este interesant ce se întâmplă. Aici, văd trei variante: candidatul PSD, candidatul PNL şi/sau candidatul-surpriză.

Candidatul-surpriză. El este genul de aspirant la fotoliul prezidenţial care va marşa pe voturile indecişilor. Este tipul charismatic ce îşi creează în juru-i o anumită aură şi speră în mobilizarea la vot a celor ce iubesc justiţiarii, eroii.

Candidatul PSD. Lucrurile sunt, cel puţin până acum, clare. Acesta este Mircea Geoană. Lui Năstase i s-a închis, ermetic, posibilitatea candidaturii, odată cu termopanele. Despre Geoană, cu părere de rău, dar nu îl văd absolut deloc caftindu-l pe Băsescu în alegeri.

Candidatul PNL. De fapt bătălia se dă între Tăriceanu, actualul preşedinte liberal, şi Crin Antonescu, pretendentul la fruntea partidului. Cum cel ce va deţine această funcţie, în urma congresului, va fi candidatul pentru Cotroceni, miza este mare. Am urmărit confruntarea de idei a celor doi pe Antena 3 la Sinteza Zilei. În timp ce Crin Antonescu dorea o dezbatere pe tema prezidenţialelor, a programelor, a ideilor, Tăriceanu avea o singură ţintă: umilirea lui Antonescu. Crin Antonescu. Că are absenţe în parlament, că nu şi-a asumat răspundere ministerială, că are doar discursuri condimentate. Se naşte astfel întrebarea: Tăriceanu vrea ca PNL să aibă un candidat împotriva lui Băsescu? Eu cred că nu. Miza lui este simplă. Rămâne preşedintele PNL, candidează şi pierde. Pierde alegerile, dar posibil să aibă înţelegeri. E bun preşedintele-jucător, nu? Şi tot cu părere de rău, ca şi în cazul lui Geoană, nu îl văd pe Tăriceanu la trântă cu Băsescu şi ieşind învingător. Aşteptăm rezultatul alegerilor din PNL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu