miercuri, 8 octombrie 2008

Ziua fără maşini, la Reşiţa

Conform principiului Mersul pe jos face piciorul frumos,

în fiecare an, pe 22 septembrie, întreaga lume marchează Ziua fără Maşini.
Astfel, timp de 24 de ore, în Ziua fără Maşini, peste 1.600 de orase din statele membre ale Uniunii Europene au interzis accesul automobilelor pe arterele principale, cu scopul de a-i convinge pe şoferi să renunţe la deplasarea cu maşina, în schimbul transportului în comun, zone pietonale sau piste pentru biciclete.


Ce a fost la Reşiţa pe Bulevardul Republicii, păzit de poliţişti comunitari să nu-l calce vreo roată spurcată? Haos. O mişcare browniană de copii, care mai de care mai iuţi şi imprevizibili. Unii pe role, alţii pe biciclete sau trotinete. Haos total. Cei mici străbăteau bulevardul în absolut toate direcţiile posibile făcând jaloane cu trecătorii. Nu ştiai ce să fereşti mai întâi tricicleta din dreapta sau Pegasul din stânga. La un moment dat, pe lângă un poliţist comunitar, ce păzea o barieră, trece un cârd gălăgios de copii, pe doua roţi, înjurându-se de mama focului. Dacă aş reproduce cuvintele la emisiunea în direct de la radio, m-aş trezi cu amenzi din partea CNA mai mari decât Diaconescu de la OTV. Şi gardianul ce făcea? Păzea!

Printre toţi aceştia, tramvaiul şi maşina poliţiei cu girofare. Emoţionant. Se aude un anunţ din difuzoarele, amplasate de primărie, ce-ţi spărgeau timpanele: Copii, nu va ţineţi de tramvai, nu este voie! Mişto. Bine că nu a zis: copii nu mai trageţi de vestonul domnului poliţist, şi tu! Ăla cu şapca roşie, dă-te jos de pe capota maşinii. Lasă girofarul!

Să nu mai vorbesc de şoferii supăraţi, care, unii, habar nu aveau ce se întâmplă.

Daţi-mi voie, cu această ocazie, să felicit organizatorii.

Un comentariu: